Kaisaniemen juoksu-historian havinaa
Kaisaniemen juoksu /Demari maraton
Kaisaniemen juoksu on yksi vanhimmista ellei vanhin kestävyysjuoksutapahtuma Suomessa. Ensimmäisen kerran Kaisaniemen juoksu järjestettiin vuonna 1929 ja on sen jälkeen juostu joka vuosi - lukuun ottamatta sotavuosia 1941 ja -44.
Juoksun alkuidea sai alkunsa Helsingin Kisatovereiden perustavassa kokouksessa Kirkkokadun varrella KK:n hallintoneuvoston huoneistossa kesäkuun 21 pnä 1929. Tässä kokouksessa lausuttiin seuran syntysanat ja läsnä oli 16 perustajajäsentä, Hugo Kankaan johdolla, joiden tarkoituksena oli saada uudesta tulokkaasta yleisurheilun erikoiseura Helsinkiin.
Seura kehitti Helsinkiin pitkänmatkan juoksijoille saman tien oman vuosittaisen suurkilpailun, Kaisaniemen juoksun, jossa Kustannus Oy Kansanvallan tukemana kilpailtiin pitkään Suomen Sosiaalidemokraatin kertopalkinnosta, joka on ollut alusta lähtien juoksun merkittäviä tukijoita.
Kaisaniemen lahden rauhaisessa syleilyssä sijaitseva vehmas Kaisaniemen puistikon historia ulottuu aina 1800- luvulle saakka, jolloin se oli pääkaupunkilaisten suosima virkistysalue ja myöhemmin myös valtakunnallisten voimistelujuhlien ja yleisurheilukilpailujen suosittu kisakenttä.
HKT:n ottaessa Kaisaniemen juoksun ohjelmistoonsa, se vahvisti entisestään puiston perinteitä liikuntatapahtuminen järjestämispaikkana. Kaisaniemen juoksu, eli Demari-maraton, on ollut siitä lähtien arvokas kappale pitkänmatkan juoksujen historiaa Suomessa. Vuoteen 1954 saakka juoksu oli samalla myös TUL:n mestaruuskilpailu, jonka jälkeen se avautui kaikille.
Juoksun alkuaikoina sen lähtölaukaus ammuttiin Sturenkadulla, Vallilan työväentalon edustalla, missä kilpailijat taivalsivat Kaisaniemen läpi Vallilan, Kallion ja Hakaniemen työläiskortteleiden. Myöhemmin katuosuutta lyhennettiin ja lähtö siirrettiin Paasivuorenkadulle. Vuodesta 1993 lähtien Kaisaniemen juoksun lähtö ja maali siirrettiin Kaisaniemen puistoon.
Yksi merkittävimmistä henkilöistä juoksun järjestelyissä on ollut HKT:n pitkäaikainen puheenjohtaja Kalervo ”Kallu” Löfberg, joka toimi juoksun kilpailupäällikkönä vuosikymmenien ajan!
Ehkä menestynein juoksija Kaisaniemessä on ollut Eino Oksanen, joka sijoittui Melbournen vuoden 1956 helle-maratonilla 10:ksi ja voitti Kaisaniemen juoksun 4 kertaa, saaden myös Demarin kiertopalkinnon haltuunsa. Muista maineikkaista kiertopalkinnon voittaneista mainittakoon mm. Mikko Ala-Leppilampi, 1968, Pekka Päivärinta, 1976 Tommy Ekblom, 1988 ja Harri Hänninen 1992.
Kaisaniemen juoksu on kaikkina näinä vuosina ollut esimerkkinä Helsingin Kisatovereiden hyvästä seurahengestä ja järjestelypuuhissa ovat olleet kaikki seuran jäsenet yhteistyökumppaneineen. Vuodesta 2012 lähtien juoksu on järjestetty yhteistyössä Runners High:n kanssa.
Kaisaniemen juoksu on edelleen säilyttänyt urheilijoiden suuren suosion Suomen vanhimpana, katkeamattomana juoksukilpailuna, jonka perinne jatkuu edelleen.
Juhani Törnroos